Ave Philosophy! Morituri te salutant!

Blog grupe filozofa

Drvo

katarina | 12 Jul, 2009 11:56

Stajalo je tamo celu večnost. Oko njega – pustoš.
Sasušeno tlo beše se mrvilo pod naletima vetrova, tako da je u vazduhu uvek bilo neke fine prašine koja je celom prostoru davala pomalo trošnu i nestvarnu dimenziju. Prljavožute, suve stabljike biljaka oko njega, povijale su se sve do zemlje, tiho umirajući pred ćudima prirode. A možda su se samo pokoravale, tako pognute, pred moćima džina koji je stajao tu. Ko će to znati..
Ptice nikada nisu posećivale to drvo. Preletale su ga nervozno i užurbano, odnoseći pritom nebo nekuda, valjda na jug. Ni neba nije bilo. Samo pustoš. Nadvila se nad tim mestom sa svih strana, napravila rupu u vremenu i prostoru, vakuum praznine i nestajanja. Međutim, ono je prkosno stojalo tu. Živelo u svim svojim bojama, koje se presijavahu pod šibanjima vetrova, jer ni Sunca nije bilo. U svim svojim granama i grančicama koje su pulsirale i drhtale od  skrivene strasti koja se u njima nalazila i skrivala. U svim svojim umiranjima u jesen i rađanjima u proleće. Prkosilo večnosti, jer je to bila jedina moguća odbrana.


Tišina je bila teška i nepremostiva. Sve je ćutalo, ali samo spolja. Ona se nije mogla narušiti ni najglasnijim povicima ni molbama. Obavijala je sve u toj pustoši. Ali tamo je bilo samo drvo. Fino šuštanje njegovih, uvek pomalo zakržljalih listova, niko nije čuo, niti je ikoga bilo briga za to. Živelo je samo sa sobom i samo sebi je bilo dovoljno.
Stajalo je tamo celu večnost. Oko njega – pustoš.

Komentari

Re: Drvo

sanjarenja56 | 12/07/2009, 13:21

Sumorna slika...džabe je biti džin ako si sam...

Re: Drvo

katarina | 12/07/2009, 14:06

Drvo je samo slika, metafora

Damjanac

desnamisao | 12/07/2009, 22:21

Ukoliko bi se srusilo, da li bi se cuo zvuk?

Re: Drvo

katarina | 13/07/2009, 12:56

Večnost bi ga čula, ali nju nije briga.

Damjanac

desnamisao | 13/07/2009, 14:34

Ukoliko se shvati kao metafora za coveka, tacno.

Medjutim, ukoliko se shvati bukvalno onda je to staro istocnjacko pitanje- zamislimo smemir bez ijednog samosvesnog bica i na jednoj planeti samo jedno stablo. u jednom trenutnu stablo se srusilo, da li se cuo zvuk? Odgovor implicira da su ljudi oni koji daju vrednost i znacenje. Bez nas, sve sto smatramo za vredno je beznacajno. Mada, komplikovano je pitanje

Re: Drvo

katarina | 13/07/2009, 14:57

Znam za to pitanje, secam se da je jedno vreme bilo jako popularno.

Nije cak ni metafora za coveka, vec za sveukupno postojanje okruzeno apsurdom, prazninom i besmislom. Nema se nigde pobeci, samo s grane na granu. Ako se drvo srusi, onda se urusava u samo sebe, jer nema niceg drugog.
Samo pustos.

jedna od poslednjih pesama Space Balloona

space balloon | 01/12/2009, 13:57

Нико није толико
Јак,
Да може да буде
Сам...
Сам у свету,у
Којем врве
Све те приче.
Камен се некада
Заледи,и
Пукне...
На мале делиће...
Дете се смејало,
Не бројећи дане,
Јер, било је
Срећно.
Ново време,боре,
Успомене...

evo adrese bloga spaceballoon.blog.co.rs
možda neko želi da poseti svemirski balloon, koji je izolovan od prljavštine okolnog sveta...Stvorio ga je čovek nošen vetrom istine...

Re: Drvo

inana | 26/04/2010, 00:06

moracu cesce da posecujem blog....

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs