Ave Philosophy! Morituri te salutant!

Blog grupe filozofa

Tumačenje Heraklita

ivanpetrovic | 03 Avgust, 2008 21:48

"Besmrtni smrtni, smrtni besmrtni, život ovih je smrt onih, a život ovih je smrt onih." (Heraklit, frg. 62)

Šta je zapravo Heraklit hteo ovim da kaže? Meni je ova rečenica na prvi pogled zvučala nejasno, glupo i smešno. Na svu sreću tu je bio moj profesor filozofije koji mi je sve lepo objasnio.

Heraklit ovom rečenicom zapravo pokušava da kaže da život i smrt ne treba posmatrati kao dve odvojene i suprotne stvari. Ono što je živo mora da bude i mrtvo, samo ne, naravno, u istom trenutku. Život bez smrti se ne bi mogao nazvati životom i obrnuto. Kada bismo život i smrt gledali kao dve odvojene, suprotne stvari onda bi po takvoj logici onaj ko je živ bio večno živ, a onaj ko je mrtav bi bio večno mrtav. Besmrtan čovek se ne bi mogao nazvati čovekom jer nema svojstvo umiranja. Pod besmrtnim bićem podrazumevam biće koje nema početak, koje je oduvek "živo" i koje će beskonačno dugo ostati u takvom stanju, dakle nema svoj vekt rajanja. Čovek u trenutku svog začeća ujedno dobija i klicu smrti koja se razvija i predstavlja starenje. Čovek je taj koji stvarajući nov život ujeno seje i seme smrti. Takva je priroda čoveka i svih živih bića.

Na prvi pogled glupa rečenica mi je posle objašnjenja postala izuzetno zanimljiva i podstakla me je na razmišljanje. Nadam se da je i na vas ostavila utisak i da vam je barem malo zagolicala mozak.

Više o Heraklitu

Komentari

Re: Tumačenje Heraklita

dmc | 03/08/2008, 22:25

Dobar blog, samo tako nastavi!!.. Pozdrav od kolege filozofa ;)

Hvala

ivanpetrovic | 03/08/2008, 22:30

Hvala puno dmc. Drago mi je što imam kolegu.

Re: Tumačenje Heraklita

dmc | 03/08/2008, 22:36

@ivan: studiras li, ili se bavis kao ja iz hobija?? Ja sam upisao filozofiju ali nisam je nazalost zavrsio.. Valjda sam po starom dobrom filozofskom obicaju krenuo da stvaram svoju "skolu" :))) Pozdrav i pogledaj moj blog dmc.blog.co.yu sekciaj filozofija za moja razmisljanja (nemaju veze diskretno sa filozofijom kao naukom) ali imaju veze sa svime ostalim :)

Re: Tumačenje Heraklita

Ivan | 03/08/2008, 22:43

Upisao sam Filozofski fakultet u Beogradu pre manje od mesec dana. Ja se nadam da ću dogurati do kraja :) Pogledaću tvoj blog sigurno pošto želim da vidim kako drugi pišu na temu filozofije.

Re: Tumačenje Heraklita

Pinokio | 04/08/2008, 08:51

Uh...Heraklit! Obozvam Heraklita i sve su njegove recenice naizgled nejasne i nevazne. Ali, on je tako genijalan. Njegova je i ona da se u jednu istu reku ne moze dva puta zagaziti ili da imamo pet cula koja nam pomazu da spoznamo svet. Sta ako nemamo dovoljno cula za sve sto je oko nas? Ovo su samo parafraze i zao mi je sto sam zaboravila njegove originalne recenice, ali.....ti svakako nisi, kao student filosofije.
P.S. Moj profesof filosofije nam je branio da kazemo filoZofija, jer je nepravilno.
Pozdrav!

Re: Tumačenje Heraklita

Miki | 21/11/2008, 21:05

Moj ti je predlog da čuješ kako peva "Sarah Brightman" .

Ave Maria!

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs