Ave Philosophy! Morituri te salutant!

Blog grupe filozofa

Zenon iz Eleje (490.-430. god. p.n.e.)

ivanpetrovic | 11 Avgust, 2008 18:37

Zenon je, kao Parmenidov učenik, zastupao mišljenje da kretanje i mnoštvo ne postoji, da su promene i suprotnosti samo priviđanja koja dolaze preko naših čula. Kao dokaz, on je izneo više paradoksa koji dovode u pitanje postojanje kretanja. Paradoks je misao koja u sebi sadrži protivrečnost nekoj tvrdnji koja je opšteprihvaćena, ili nekom ispravnom (logičkom) zaključku.

Prvi Zenonov dokaz je Dihotomija: kretanje je nemoguće jer "ono što je u pokretu mora prvo preći pola puta pre nego što stigne do cilja." (Aristotel, Fizika VI:9, 239b10). Naime, da bi se stiglo do cilja potrebno je da se pređe polovina puta, zatim polovina te polovine, zatim polovina polovinine polovine i tako u beskraj (1/2, 1/4, 1/8,...., 1/beskonačno)... Tu se vidi da je logički nemoguće preći beskonačno dug prostor za konačnu količinu vremena, dakle kretanje ne postoji!

Drugi Zenonov Paradoks se zove Ahil i kornjača. "U trci, najbrži trkač nikada ne može prestići najsporijeg, zato što gonitelj prvo mora doći do tačke odakle je gonjeni pošao, pa prema tome najsporiji uvek ima prednost." (Aristotel, Fizika VI:9, 239b15) Kada bi se trkali Ahil i kornjača i kada bi Ahil dao kornjači malu prednost (pošto je Ahil očigledno spretniji), Ahil nikada ne bi mogao stići kornjaču. Kada bi Ahil dostigao mesto sa koje je kornjača krenula, kornjača bi već bila u drugoj tački. Kada bi pak Ahil došao do te druge tačke kornjača bi već bila u sledećoj itd. Sledi zaključak da će se rastojanje između Ahila i kornjače neprestano smanjivati ali da ono nikada neće biti poništeno, tj. jednako nuli. Da bi Ahil prestigao kornjaču morao bi da pređe neku vrstu beskonačne razdaljine što je logički nemoguće, dakle kretanje ne postoji!

Treći dokaz se zove Strela: "Ako je sve nepomično što zauzima prostor, i ako sve što je u pokretu zauzima takav prostor u nekom vremenu, onda je leteća strela nepokretna." (Aristotel, Fizika VI:9, 239b5). Kada bismo let strele posmatrali u trenucima vremena (trenutak po trenutak), videli bismo da strela u tim trenucima zapravo miruje. Mi kretanje u stvari vidimo kao brz sled promena trenutaka vremena (kao kada gledamo film) i nama se samo čini da se strela kreće. Strela, logički gledano, ne može u najmanjim trenucima vremena da menja položaj, dakle kretanje ne postoji!

Sve u svemu, Zenon je jedan vrlo interesantan filozof kome lično skidam kapu. Pravo je znanje smisliti ovakve paradokse od kojih, posle nekog vremena razmišljanja, počinje da vas boli glava! On je smislio još genijalnih paradoksa o kojima će biti više reči u budućnosti. Izložio sam samo ova tri koja su direktno povezana sa Parmenidovom filozofijom. Više o Zenonu i pokušaju rešavanja njegovih paradoksa na wikipediji.

Uskoro sledi tekst o  Empedoklu...

Predhodni filozof - Parmenid

Komentari

Re: Zenon iz Eleje (490.-430. god. p.n.e.)

sanjarenja56 | 11/08/2008, 19:01

Zaboravih što sam nekad učila o Zenonu, hvala za podsećanje!

Re: Zenon iz Eleje (490.-430. god. p.n.e.)

ivanpetrovic | 11/08/2008, 19:06

Nema na čemu! :)

Re: Zenon iz Eleje (490.-430. god. p.n.e.)

patos | 13/08/2008, 10:19

Zdravo, Ivane, ja kanda kasnim malko?
No, ovaj sažet prikaz Zenona je sasvim pristojan. Najčešće rabljena aporija je ona o Ahilu i kornjači (ima je čak i u holivudskoj produkciji, najčešće u scenama udvaranja).
Možda je zanimljivo reći da je Zenona posinio njegov učitelj - Parmenid (ime pravog Zenonovog oca je Teleutagora).
Srž njegovih aporija izraziva je kroz prostor-vreme odnos, kao rezultat metafizičkog načina mišljenja, počivajućeg na razumskom identitetu (formalnologički zakon isključenja trećeg, stav ILI - ILI)-dakle, iz onoga jednakog sa sobom ne može ništa nastati - odnosno, nešto je ili Jedno - ili Mnogo, ili Pokretno - ili Nepokretno, etc. U razvijenom stavu spekulativiteta (umske moći mišljenja) imamo sintetičko stanovište identiteta identiteta i diferencije - znači, nešto je i Jedno i Mnogo, i Pokretno i Nepokretno, i Živo i Mrtvo ..., samo ne u isto vreme, odnosno logički iskazano ne u formi suda, već na način posredovanja izrazivog kroz formu zaključka. Zenon je u svojoj dijalektičnosti veliki izazov na putu samodolaženja filozofske spoznaje do sebe same, do svoje autentične forme - umske spoznajne moći.
Možda još samo kratak ocrt Aristotelovog razrešenja Zenona - Aristotel u "Fizici" kaže :" kretanje je stvarnost (ENTELEHEIA - samosvrhovitist) onoga po mogućnosti bivstvujućeg kao takvog. " , na šta Carl Friedrich Von Weizsacker u "Jedinstvu prirode" primećuje :"Kao Borov i Hajzenbergov učenik, ne mogu a da ne izrazim svoje oduševljenje jednim fizikalno tako zdravim načinom mišljenja."
Zenon baš provocira (šta je vreme, šta prostor, Big Bang - teorija velikog praska, euklidska i hiperbolička geometrija, relativitet, ...), izvini, ne može se kraće.
Samo nastavi!
Veliki pozdrav!Ave!

Re: Zenon iz Eleje (490.-430. god. p.n.e.)

Зоран Шкантија | 14/09/2008, 00:58

Ма, овде је све крајње јасно... На нивоу физике за основну школу...
Превазиђен је Зенон поодавно.
Разлог зашто су неке од апорија још актуелне је чињеница да људи још нису објаснили бесконачност, a и зато што су неки други људи невероватно тврдоглави. Само зато...

Иначе, то би било ко кад бих ја сад реко, претпоставимо да имам ауто који се креће брзином светлости...
Шта би се догодило кад бих укључио фарове?

Или, мало незграпно, занемарујући неке чињенице, када би постојала рупа која је прокопана кроз целу земљу, и кад бих ја скочио кроз њу кад бих пао до средине, на коју бих страну после тога падао?

На крају, као закључак, слажем се да је са аутором текста да је знање смислити овакве парадоксе... Али недовољно знање... Или ти незнање!!!

Pozdrav

Nemanja | 02/02/2010, 22:53

Da li mozete da mi objasnite tj pojasnite 3.njegov dokaz i 4. p[rotiv kretanja,imam da predajem to.zadao mi je profesor :)
Unapred sam Vam zahvalan.

Re: Zenon iz Eleje (490.-430. god. p.n.e.)

ivanpetrovic | 19/02/2010, 15:18

Dragi Nemanja oprosti mi sto ti ranije nisam odgovorio ali nisam u prilici da toliko cesto izlazim na net uglavnom iz tehnickih razloga. Ako zelis da saznas jos o Zenonu i njegovim paradoksima najbolje bi ti bilo da uzmes iz biblioteke knjigu profesora Milosa Arsenijevica - Prostor, vreme, zenon i tu ce ti sve biti mnogo bolje objasnjeno. Nadam se da ce ti to pomoci.
Pozdrav!

Стоматология в Москве

AellyFub | 29/11/2021, 13:53

Стоматология в Москве
https://americandental.ru/
Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества. Быстрое лечение. Услуги: Правильный прикус, Отбеливание, Восстановление зубов.
americandental.ru

Интернет магазин в России

AanaFub | 02/12/2021, 02:38

Интернет магазин в России!
https://bestledies.ru/
Интернет магазин в России!Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества.
https://bestledies.ru/ Мы ждем на нашем сайте Вас! Удачных покупок )

Стоматология в Москвe dentaquest.ru

AnnaFub | 02/12/2021, 12:46

Стоматология в Москвe dentaquest.ru
https://dentaquest.ru/
Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества. Быстрое лечение. Услуги: Правильный прикус, Отбеливание, Восстановление зубов.
https://dentaquest.ru/

Стоматология в Москвe

AjjllyFub | 15/12/2021, 22:17

Стоматология в Москвe
https://soyfer.ru/
Центр профессиональной стоматологии - услуги платной стоматологии и лицевой хирургии в Москве
https://soyfer.ru/

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs