Ave Philosophy! Morituri te salutant!

Blog grupe filozofa

Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

ivanpetrovic | 31 Avgust, 2008 15:20

Leukipovo i Demokritovo učenje o atomima predstavlja vrhunac kosmoliškog, presokratovskog perioda. Njihova filozofija predstavlja uspešnu modifikaciju i spajanje predhodnih filozofski mišljenja i lako su uočljive sličnosti sa njihovim predhodnicima. Elejci su zasnivali svoju filozofiju na tezi da bitak jeste, a nebitak nije. Leukip i Demokrit malo modifikuju to mišljenje i tvrde da jednako bivaju i bitak i nebitak. Pojmove bitak i nebitak izjednačavaju sa pojmovima puno i prazno. Prazno je ništa, ali ne ništa kao ono nepostojeće, već kao ništa koje biva. Puno je ono što biva, tj. predmet uopšte.

Ono puno su zapravo atomi (grč. atomos što znači nedeljiv, a-ne, tomos-deljiv), koji se kreću u praznom prostoru (u praznom) i ima ih beskonačno mnogo. Leukipova i Demokritova filozofija uspešno rešava problem predhonih filozofa koji se tiču odnosa Jedno-Mnogo. Elejska škola je tvrdila da mnošvo ne postoji i to su izneli kroz jednu od aporija: ako se telo deli na beskonačnibroj delova, onda ti delovi neće imati veličine (pa će se početno telo pretvoriti u ništa) ili će oni imati veličinu, ali će njihova suma biti beskonačno velika. Sa druge strane vidimo pokušaj pitegorejaca da prirodu prikažu kao mnoštvo monada, a ne kao jednu, jedinstvenu prirodu.

Atomisti su dotadašnji pogled na prirodu (strikno, kao ILI Jedno ILI Mnogo), prevazišli sa idejom da se svako telo može rastaviti na konačno mnoštvo delova, koji imaju veličinu, pa se samim tim iz njih može ponovo sastaviti. Ipak, oni nisu određenjem Mnoštva ukinuli elejsko Jedno. Da bi Mnoštvo bilo moguće postaviti, potrebna je ideja praznine. Praznina je ta koja odvaja atome i omogućuje im kretanje. Jedno, dakle, nije apstraktno Jedno, već je beskrajno mnoštvo tela, nevidljivih zbog svog neznatnog obima; Jedno se može shavatiti kao beskonačno mnoštvo Jednih (atomi). Odnos atoma su prikazali kao prosto mehaničko udruživanje, i rastavljanje atoma (rastavljanje zbog praznine) u beskonačnosti i bespočetnosti prostora i vremenskoj večnosti, pri čemu se pojavljuje pojam uzroka (po prvi put) koji se izjednačava sa nužnošću.

Ipak, pojmovima udruživanja i spajanja atoma nisu dovoljno objasnili kako nastaju razlike predmeta. Oni samo navode da postoje tri razlike: oblik, poredak i položaj i da se bića razlikuju samo merom, međusobnim dodirom i smerom. Tako su objasnili celokupnu prirodu. Priroda je beskrajna, rođena, ali i propadljiva. Atomi su beskrajni s obzirom na veličinu i mnoštvo kreću se vrtložno po svemiru, pa tako stvaraju sve složene stvari: vodu, vatru, zemlju, vazduh. Taj vrtlog je uzrok stvaranja stvari, pa je oličenje nužnosti. Leukip i Demokrit su poslednji predstavnici kosmološkog perioda. Više o njima na wikipediji - Leukip, Demokrit.

Posle kosmološkog perioda sledi antropološki i uskoro sledi uvod u taj period...

Predhodni filozof - Anaksgora

Komentari

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

andrijana | 31/08/2008, 15:56

@ivanpetrovic: Bas volim da citam o filozofima, jer obozavam filozofiju, ali nekada bih volela da procitam na tvom blogu tvoja razmisljanja, moze i sa filozofskog aspekta, o raznim drugim stvarima! Bas me interesuju tvoja razmisljanja uopste! Nemoj mi zameriti sto sam ti ovo rekla, nastavi da pises o filozofima i ja cu uvek citati to, ali ponekad napisi neka tvoja licna razmisljanja, jer bih to jako volela da procitam! Pozdrav!

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

patos | 31/08/2008, 16:07

Odličan prikaz. Sad se treba samo osvrnuti na recimo savremeni hemizam, pa uvideti kako je svekoliko napredovanje vraćanje u apstraktno antičko otpočinjanje. Kako reče Demokrit:
"Po ustrojstvu smrtnika:boja,
po ustrojstvu smrtnika:gorko,
po ustrojstvu smrtnika:slatko,
Uistinu pak atomi i praznina."
Ave!

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

rohoncije | 31/08/2008, 16:18

Zaista zanimljiv tekst .

Koliko su samo u Antičko vreme bili napredni !
Zaista je šteta što katolička crkva zavede mrak od 15 vekova .

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

ivanpetrovic | 31/08/2008, 16:52

Andrijana, ne zameram ti nikako. Ali, iz ličnog iskustva sam naučio da ne trebam po svaku cenu i svuda da iznosim svoje mišljenje. Do pre 5 meseci sam srljao i nasedao i svima sam težio da iskažem svoju misao. Sada se suzdržavam. Filozofija ima vrlo provokativne teme (kao što su religija, politika itd.), a ja živim tako što sve posmatram kroz oči filozofije. Imam svoj stav, ali još uvek ne želim da ga iznosim ovako javno, pred svima jer bi se neki osetili uvrđeni, drugi prozvanim, treći bi me shvatili pogrešno, a sa druge strane bi me neki shvatili kako treba (verujem u manjini). Zato više volim da iznosim svoje stavove privatno pred ljudima za koje znam da su razumni i sa kojima mogu da vodim normalnu konverzaciju. Zbog svega toga bih više voleo da sa tobom popričam u "četiri oka", nasamo, gde bih mogao bez suzdržavanja da iznesem svoje i čujem tvoje stavove i razmišljanja.

patose potpuno si u pravu. Eto vidiš zaboravio sam da ubacim tu njegovu misao. Hvala na dopuni.

rohoncije upravo zato se Srednji vek još naziva i Mračno doba.

Pozdrav!

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

andrijana | 31/08/2008, 17:16

@ivanpetrovic: Posto bih zaista volela da cujem tvoja razmisljanja, a pretpostavljam i ti moja, obecavam ti da cemo se uskoro videti i popricati u "cetiri oka", nadam se da pristajes na to?

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

ivanpetrovic | 31/08/2008, 17:28

Naravno da pristajem na to, a dok se ne nađemo lično možemo da chatujemo. :)
Pozdrav!

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

Nevena | 21/12/2008, 14:50

Da li postoji ikakva mogucnost da mi u kratkim crtama ispises sta prijemni za filozofiju obuhvata,jer je to odista nejasno...da li je tesko,kako je na fakultetu...i tako te stvari...e da,hvala za ove spise =)

Za Nevenu

ivanpetrovic | 24/12/2008, 23:44

Izvini što ti tek sad odgovaram. Nisam odavno proveravao komentare.
Prijemni za filozofiju u Beogradu obuhvata: Test opšte informisanosti - to je test tipa zaokruživanja, daju ti 5 ponuđenih a ti izabereš pravi odgovor i tu može da ti se padne bilo šta; Pisanje eseja o 3 filozofa - tu pišeš filozofiju datih filozofa, ne treba pisati biografiju i tako to. Ove godine su se pale: Platonove ideje, Hjumov uzročno-posledična veza i Kantovi analitički i sintetički sudovi. Faks, inače, za sada nije težak i jedina je zamerka je ta što većinu predmeta odgovaramo pismeno i što nam nameću od prve godine analitičku filozofiju. Mislim da bi bilo razumnije da nas puste da sami razvijemo naš stav i "izaberemo" pravac koji nama odgovara. To ti je ukratko to... Ako imaš još pitanja slobodno ih postavi.
Pozdrav!

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

Jelena | 11/02/2009, 16:25

Ćao!
Jako mi se sviđa tvoj blog,
naime, naišla sam na njega sasvim slučajno, tražeći nešto za prijamni iz filozofije, jer i ja imam ambiciju upisati filozozofiju.
Iz Osijeka sam, te kod nas se upisuju kombinirani studiji - filozofija i, po mom izboru, povijest.
Zanima me je li tako i u Beogradu.
Pozdrav

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

ivanpetrovic | 12/02/2009, 12:07

Ćao Jelena!
Drago mi je da ti se dopada blog.
Kod nas nema kombinovanih studija. Mi učimo samo filozofiju. Ipak, u drugoj godini imamo po jedan izborni predmet koji se ne tiče filozofije (ima dosta izbora: psihologija, istorija, matematika, sociologija, latinski, starogrčki, itd.)
Pomogla si mi da shvatim zašto me stariji ljudi često pitaju da li studiram "čistu" filozofiju. Izgleda da su mislili da kod nas postoji i kombinovana.
Želim ti puno uspeha na prijemnom! Nadam se da ćemo ostati u kontaktu.
Pozdrav!

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

MR34 | 13/03/2009, 16:03

I ja želim da studiram filozofiju, čini mi se da ona postaje moja opsesija i strast. Zanima me kolika je konkurencija na prijemnom, tj. na kojoj sam poziciji sa svojih 38 skolskih bodova... I da li na prijemnom dolazi i srednjovekovna filozofja?

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

ivanpetrovic | 14/03/2009, 10:51

MR34: Sa 38 bodova iz srednje imaš punu kapu (ja sam imao 37). Sad sve zavisi od toga kako ćeš uraditi test opšte imformisanosti i eseje iz filozofije. Srednjovekovna filozofija nikad ne dolazi na prijemnom. Obrati pažnju na Sokrata, Platona i Aristotela, zatim na Dejvida Hjuma (on je bio zadnjih 4 ili 5 godina na prijemnom) i Kanta i Hegela. Uči sve ostalo ali su ti najveće šanse da će ti se pasti neki od ovih gore navedenih. Presoratovce i srednjovekovne, kao i moderne neće najverovatnije. Ali ipak ih ti pročitaj za svaki slučaj.
E sad što se tiče konkurencije prošle godine je bila gomila njih (oko 90). Od tih 90, njih 50 su na budžetu, dok su njih 20 samofinansirajući. 20 otpada. To ovako zvuči zastrašujuće, ali moraš imati na umu da više od pola njih nema pojma šta je filozofija. Ako si dovoljno ozbiljan i spreman za filozofiju upadaš bez problema.
Sve što te još zanima ti pitaj slobodno.

Pozdrav!

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

MR34 | 17/03/2009, 11:20

Najiskrenije hvala. Svaka informacija mi je dragocena, a ovo zvuči ohrabrujuće. Inace, imam sjajnu profesorku koja ne predaje na klasičan način, nego nas tera da sami uvidimo rešenje. I što daje najbolji rezultat, jer iz njega proizlazi istinsko zadovoljstvo zbog otkrovenja. A ako cu tako nesto naci i na fakultetu, onda bezuslovno želim to da studiram.

.

Katarina | 18/03/2009, 09:31

Ne mogu ti reci da ces tako nesto naci..odnosno, bilo bi lepo kad bi nas profesori navodili na odgovor..Na fakultetu ce ti pomoci samo svoj sopstveni rad, i najbolje je da u startu nista ne ocekujes od drugih..
Ako hoces da studiras, pripremi se za dosta sedenja nad knjigama. Ali kada tako nadjes neko moguce resenje, veruj mi, umiraces od srece. Poz

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

ivanpetrovic | 18/03/2009, 15:31

Nema na čemu MR34. Sve što je Katarina napisala važi. Sam ćeš morati da se potrudiš da shvtiš i uvidiš gradivo. Često se dešava da i sami profesori nemaju pojma šta je filozofija i tripuju se da su najpametniji ljudi na svetu. Nažalost... Naravno, ima izuzetaka, ima profesora koji su genijalni ali neće te oni navoditi na neki odgovor, ne, oni će ispredavati ono što imaju da ispredaju, a na tebi je da iščitaš ono što treba da se isčita i odlučiš da li ćeš prihvatiti ono što ti je profa rekao, na tebi je da razmišljaš o tome (niko te to neće terati i navoditi, izbor je tvoj). E sad, na vežbama već može da se dođe do nečega kroz razgovor, ali moje dosadašnje iskustvo me je naučilo da ima dosta ljudi koji samo hoće da se iskažu, koji nemaju ništa konkretno da kažu, ali videćeš i sam ako upišeš.
Na faksu možeš da se osloniš jedino na svoj mozak i na knjige. Profesori te mogu inspirisati na rad i učenje i mogu da ti zagolicaju mozak ali jedino ćeš sa nekolicinom i to manjom manjinom kolega moći ozbiljno da vodiš filozofske razgovore.
Pozdrav!

.

Katarina | 18/03/2009, 16:04

Kolega, ne moze da se kaze "sa manjom manjinom" :)

Re: Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

MR34 | 19/03/2009, 21:05

Retkost cini vrednost :)

.

Katarina | 21/03/2009, 20:35

Moze i obrnuto..

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs