Ave Philosophy! Morituri te salutant!

Blog grupe filozofa

Uvod u filozofiju

ivanpetrovic | 05 Avgust, 2008 11:40

Juče sam, uz pomoć komentara Pinokija na tekst "Tumečenja Heraklita", shvatio da sam zaboravio da napišem kao uvod mog celokupnog bloga šta je filozofija, koji je koren te reči, kakav je odnos prema drugim duhovnim delatnostima i koje su to filozofske discipline. Rešio sam da to ispravim i napišem tekst na tu temu.

Filozofija je nastala u antičkoj Grčkoj na prelasku iz VII u VI vek p.n.e. Sama reč filozofija vuče koren iz grčke reči philos što znači ljubav, strast, prijatelj, težnja i reči sophia što znači mudrost. Kovanica philosophia se zadržala do današnjeg dana u većini jezika, a u naš jezik je došla preko nemačkog kao filozofija (iako je pravilnije filosofija).  Filozofija je, dakle, ljubav ili strast prema mudrosti, a čovek koji se bavi filozofijom se naziva prijatelj mudrosti (filozof). Postoji još milion definicija pojma filozofije i teško je naći dva filozofa koji pod tim pojmom podrazumevaju isto. Meni se lično, pored gore navedene definicije, najviše sviđa definicija da je filozofija samorazvitak svesti kroz istoriju.

Filozofija nije jedina duhovna delatnost. Pored nje tu su religija, umetnost i nauka. Svaka od predhodne tri duhovne delatnosti ima poseban odnos sa filozofijom, svaka od njih ima sličnosti i razlike sa njom.

Religija i filozofija imaju isti cilj a to je da objasne koji je prvi uzrok svih stvari i koja je svrha ljudi na ovom svetu. Razlika je u tome što se u filozofiji koristi racionalno, logičko, argumentovano ispitivanje dok su u religiji odgovori već dati u vidu dogme i samim tim se ne smeju dovoditi u pitanje. Čim osoba počne da sumnja i dovodi u pitanje dogmatski date odgovore ona više nije vernik. Dok se u filozofiji koristi razum u religiji se čovek oslanja na osećanja.

Umetnost podrazumeva stvaranje umetničkog dela koje zadovaljava kriterijume lepote. I filozofija i umetnost u sebi sadrže stvaralačke elemente. Može se uočiti da je ideja napretka u pogledu stvaranja umetničkih i filozofskih dela slična. Ipak, za razliku od filozofije u kojoj se insistira na racionalnosti, umetnost, naprotiv, insistira na iracionalnosti radi kreativnijeg i lepšeg stvaranja umetničkih dela.

Nauka je razumsko znanje o svetu i prirodi uopšte. U nauci se eksperimentalnim iskustvom, posmatranjem i straživanjem dolazi do opštih zakona koji vladaju u prirodi. Do XVII veka filozofija i nauka su se smatrale istim disciplinama (pogotovo u antičkoj Grčkoj gde je cilj nauke kao teorije bio vezan za znanje radi samog znanja). U XVII veku je nauka počela da se shvata kao alat za sticanje moći nad prirodom i takvom se smatra i dan danas. Ipak, nesumnjiv je uticaj filozofije i posebnih nauka jedne na drugu. Mnoga značajna područja stvarnosti bi bila zanemarena ukoliko bi se saznanje svelo samo na saznanje posebnih nauka. Mnoge naučne teorije kao i problemi negativnihposledica primene nauke ne mogu se rešiti u samim naukama, već je potrebna pomoć filozofije.

Filozofija za svoj predmet izučavanja nema ništa konkretno. Predmet izučavanja u filozofiji predstavlja sve ono što na bilo koji način postoji, svet kao celinu, ali ne kao ispitivanje pojedinačne stvari, nego ispitivanje onoga što je u stvarnosti bitno, ispitivanje osnovnih temelja, razloga, svrhe i smisla postojanja sveta i čoveka. Na osnovu toga postoje i različite filozofske discipline koje daju odgovore na različita pitanja:

1) Ontologija - Šta jeste?

2) Metafizika - Koji je prvobitni uzrok svega?

3) Logika - Šta je istina?

4) Etika - Šta je dobro?

5) Estetika - Šta je lepo?

6) Filozofska antropologija - Koja je suština čoveka?

7) Gnoseologija - Šta je saznanje?

8) Aksiologija - Šta je vrednost?

Potrudio sam se da u što kraćem obliku napišem ovaj zaostali uvod u filozofiju. Nadam se da je izlaganje bilo dobro sažeto i da ste ga razumeli. Sada kada sam ga napisao mogu mirne glave da razmišljam o novim temema koje će biti objavljene na ovom blogu.

Komentari

Re: Uvod u filozofiju

Pinokio | 05/08/2008, 15:18

E, tako! Ovo je dobar metodicki pristup jednoj ovako ozbiljnoj temi....krenuti od samog pocetka i nastaviti logickim redom. Odlicno!
Sada cekam anticke filosofe ; )))
Dopada mi se blog tvoj!

Re: Uvod u filozofiju

ivanpetrovic | 05/08/2008, 15:48

Hvala na podršci. Milećani su već stigli.

Re: Uvod u filozofiju

Prijatelj | 05/08/2008, 16:11

Odlicno Ivane! Hrabar i potreban potez u borbi protiv svakodnevnog uvrezenog predstavljanja filozofiranja kao "mlacenja prazne slame" u koje se svako razume. Samo napred!
Vidim da radis punom parom i da se trudis da udaras u srce stvari, te ti u tom smislu predlazem (kad za to budes spreman) konkretnije pozicioniranje filozofije smelim otvaranjem teme o identitetu i diferenciji razuma i uma.
Uzgred, prilazem jedno manje pojasnjenje samogtermina "filozofija". U komentaru na "Tumacenje Heraklita", Pinokio je pisao/la o izvesnoj zabrani izgovora "filoZofija" i insistiranju na "filoSofija". Tako je i Bogoljub Sijakovic pocetkom 90-tih izjavljivao (ocigledno zastupajuci klerikalno, a ne filozofsko stanoviste) kako bi "copavom" (mislio je na Vuka S.Karadzica), ukoliko bi ga mogao ponovo sresti, rado slomio i drugu nogu, a sve iz razloga sto je Vuk svojom reformom navodno unistio nasu bogatu tradiciju crkvenoslovenskog prevodjenja antickih pojmova. Skandalozno, zar ne? Filozofija bi tako zapravo postala - "ljubomudrije"!?
Filodzofija - ljubav prema tami, mracnom;
Filosofija - ljubav prema mudrosti;
Filozofija - po njemu (i slicnima) zapravo ne znaci nista.
Na stranu sto filozofija svakako nije termin, vec pojam, ovde se jednostavno radi o sledecem:
termin filozofija je nama stigao iznemackog - PHILOSOPHIE (izgovara se sa Z). Primenom temeljnog Vukovog pravila :"pisi kao sto govoris" - dobijamo, naravno, termin FILOZOFIJA.
Dakle, uslovno je ispravno i jedno i drugo (jer je filozofija pre svega pitanje sustinskog pojmovnog odredjenja), s tim sto je termin FILOZOFIJA potpuno u duhu naseg jezika.

Re: Uvod u filozofiju

ivanpetrovic | 05/08/2008, 16:20

Hvala puno na tvom opširnom komentaru i podršci. Nastaviću da pišem u ovom duhu.

Re: Uvod u filozofiju

iluzija | 05/08/2008, 18:09

Nisam do sada videla tvoj blog. Svidja mi se. :)
Nekada sam volela filozofiju i mnoge stvari sam zaboravila i bas lepo sto si tu da mogu da se podsetim... ;)

Re: Uvod u filozofiju

sanjarenja56 | 05/08/2008, 18:20

Ivane, dopao mi se ovaj uvod, lepo dat, idem odmah na nastavak!

Re: Uvod u filozofiju

ivanpetrovic | 05/08/2008, 18:22

Drago mi je što ti se sviđa!

Srednjoškolka

Pavlina | 26/10/2008, 19:04

Ivane, divan uvod jedva cekam da procitam sve ostalo, nadam se da je razumljivo kao i ovo... Ja sam četvrti razred gymnazije, i mogu ti reci, da ni u nasem udźbeniku nije tako dobro objašnjeno, a ni profesorka-ma kliko se trudila, nije uspela da mi tako objasni. Sada su mi mnoge stvari jasnije... Hvala ti...

Re: Uvod u filozofiju

zbunjola | 23/11/2008, 20:34

Malo je nevezano za temu, ali nisam imala gde drugo da postavim pitanje.. Zasto si upisao filosofiju? (Nemoj pogresno da shvatis, pojasnicu ti posle razlog pitanja.)
Mnogo mi se svidja tvoj blog! Pozdrav

.

k | 26/12/2008, 21:54

uvod u filozofiju i kriticko misljenje :)

sta si odgovorio ovom tipu iznad mene koji je postavio pitanje koje PREZIREM?
Zasto?

To je kao kad pitas nekog - zasto pijes vodu? zasto zivis a ne izvrsis samoubistvo?

Mi OCAJNICKI pokusavamo da zagrebemo delic stvarnosti, bilo koji, i to nam jedva uspeva
Nasa profesionalna odgovorost je prema celom covecanstvu..
E, onda se nadje neko da te pita - A sto si ti upisao filozofiju?

Filozofija se ne upisuje, ona se zivi
toliko od mene

mozda malo kasnije dodam moj uvod u filozofiju

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs