Ave Philosophy! Morituri te salutant!

Blog grupe filozofa

Uvod u kosmološki period antičke filozofije

ivanpetrovic | 04 Avgust, 2008 13:33

Prvi filozofi (nazvani presokratovcima) prvenstveno su se bavili proučavanjem prirode. Oni su pokušavali da na osnovu razumski zasnovanih dokaza utvrde prvobitne principe svih stvari. U osnovi bavljenja proučavanjem prirode stajalo je čuđenje nad činjenicom postojanja, odnosno razumska radoznalost pred zagonetkama prirode i kosmosa. Zato se prva filozofija naziva i filozofijom prirode. U toj filozofiji je došlo do izražaja staro mitsko predanje o cikličnom toku svih zbivanja. Početak i kraj svih živih bića padaju u jedno, ono iz čega bića nastaju u to se posle svoje smrti i vraćaju. Taj početak koji je ujedno i kraj svih smrtnih bića sam po sebi niti nastaje niti propada, on je, prema mišljenu prvih filozofa, večno postojeća priroda.

Stari Grci su imali više tumačenja reči priroda (fizis na starogrčkom): 1) Izvor rastućih bića; 2) Ono što pripada rastućem biću, odnosno ono iz čega njegovo rastenje počinje; 3) To je ono što omogućuje da rast bude stapanje hrane sa onim što se razvija, a ne samo njegovo dodavanje i uvećavanje; 4) Fizis je primarni materijal iz čega nešto nastaje; 5) To je naročiti sklop koji čini da neko bićenbude to što jeste i kad se taj sklop rastavi onda to biće postaje da postoji; 6) Priroda stvari je isto što i suština stvari odnosno ono što je za samu stvar bitno.

To bi ukratko bio uvod u  kosmološki period. Slede tekstovi o prvim filozofima, Milećanima: Talesu, Anaksimandru, Anaksimenu.

Komentari

Re: Uvod u kosmološki period antičke filozofije

Pinokio | 04/08/2008, 14:25

Kao da si znao sta sam ovih dana planirala da izlistavam, jer sam puno toga zaboravila iz filosofije.
Tales mi je jedan od omiljenih, ali....ima ih jos.
Cekam tvoje postove!

Re: Uvod u kosmološki period antičke filozofije

Tekstopisac | 04/08/2008, 16:47

Lep tekst. Samo nastavi da pišeš!

נערות ליווי vip

ZackaryEtend | 04/11/2020, 18:54

ממליץ על האר הזה כנסו עכשיו אתר נערות ליווי הכי חזק בארץ
נערות ליווי
נערות ליווי

נערת ליווי

ליווי בתל אביב | 06/11/2020, 10:50

תחת חלומי ובחורה לוהטת - המתכון המושלם לסקס סוער ולוהט

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs