Ave Philosophy! Morituri te salutant!

Blog grupe filozofa

Kako to rade Skandinavci

ivanpetrovic | 02 Septembar, 2008 13:12

Za danas sam odlučio da vam prikažem skandinavsku muziku, ali ne tradicionalnu, već klasičnu, sa jedne strane, i heavy metal sa druge. U pitanju je Edvard Grieg, norveški pijanista, dirigent i kompozitor. Čućete muziku iz predstave Peer Gynt. Delo se zove "In the hall of mountain king" ili na srpskom "U dvorani planinskog kralja". Apocalyptica, finski trio koji svira heavy metal muziku na čelima (muziku koja se još naziva cello metal) preradila je kompoziciju i izvela na jedan još energičniji način. Uživajte u kontrastu!

 

 

 

Leukip i Demokrit - Prvi atomisti

ivanpetrovic | 31 Avgust, 2008 15:20

Leukipovo i Demokritovo učenje o atomima predstavlja vrhunac kosmoliškog, presokratovskog perioda. Njihova filozofija predstavlja uspešnu modifikaciju i spajanje predhodnih filozofski mišljenja i lako su uočljive sličnosti sa njihovim predhodnicima. Elejci su zasnivali svoju filozofiju na tezi da bitak jeste, a nebitak nije. Leukip i Demokrit malo modifikuju to mišljenje i tvrde da jednako bivaju i bitak i nebitak. Pojmove bitak i nebitak izjednačavaju sa pojmovima puno i prazno. Prazno je ništa, ali ne ništa kao ono nepostojeće, već kao ništa koje biva. Puno je ono što biva, tj. predmet uopšte.

Ono puno su zapravo atomi (grč. atomos što znači nedeljiv, a-ne, tomos-deljiv), koji se kreću u praznom prostoru (u praznom) i ima ih beskonačno mnogo. Leukipova i Demokritova filozofija uspešno rešava problem predhonih filozofa koji se tiču odnosa Jedno-Mnogo. Elejska škola je tvrdila da mnošvo ne postoji i to su izneli kroz jednu od aporija: ako se telo deli na beskonačnibroj delova, onda ti delovi neće imati veličine (pa će se početno telo pretvoriti u ništa) ili će oni imati veličinu, ali će njihova suma biti beskonačno velika. Sa druge strane vidimo pokušaj pitegorejaca da prirodu prikažu kao mnoštvo monada, a ne kao jednu, jedinstvenu prirodu.

Atomisti su dotadašnji pogled na prirodu (strikno, kao ILI Jedno ILI Mnogo), prevazišli sa idejom da se svako telo može rastaviti na konačno mnoštvo delova, koji imaju veličinu, pa se samim tim iz njih može ponovo sastaviti. Ipak, oni nisu određenjem Mnoštva ukinuli elejsko Jedno. Da bi Mnoštvo bilo moguće postaviti, potrebna je ideja praznine. Praznina je ta koja odvaja atome i omogućuje im kretanje. Jedno, dakle, nije apstraktno Jedno, već je beskrajno mnoštvo tela, nevidljivih zbog svog neznatnog obima; Jedno se može shavatiti kao beskonačno mnoštvo Jednih (atomi). Odnos atoma su prikazali kao prosto mehaničko udruživanje, i rastavljanje atoma (rastavljanje zbog praznine) u beskonačnosti i bespočetnosti prostora i vremenskoj večnosti, pri čemu se pojavljuje pojam uzroka (po prvi put) koji se izjednačava sa nužnošću.

Ipak, pojmovima udruživanja i spajanja atoma nisu dovoljno objasnili kako nastaju razlike predmeta. Oni samo navode da postoje tri razlike: oblik, poredak i položaj i da se bića razlikuju samo merom, međusobnim dodirom i smerom. Tako su objasnili celokupnu prirodu. Priroda je beskrajna, rođena, ali i propadljiva. Atomi su beskrajni s obzirom na veličinu i mnoštvo kreću se vrtložno po svemiru, pa tako stvaraju sve složene stvari: vodu, vatru, zemlju, vazduh. Taj vrtlog je uzrok stvaranja stvari, pa je oličenje nužnosti. Leukip i Demokrit su poslednji predstavnici kosmološkog perioda. Više o njima na wikipediji - Leukip, Demokrit.

Posle kosmološkog perioda sledi antropološki i uskoro sledi uvod u taj period...

Predhodni filozof - Anaksgora

Muzika za dušu

ivanpetrovic | 29 Avgust, 2008 12:57

Odlučio sam da svoj blog obogatim jednom novom kategorijom. Kategorija je nazvana "Muzika za dušu" i tu ću povremeno ubacivati muziku koju volim da slušam. Biće tu od svakog žanra po malo jer volim da slušam sve što mi se svidi. Naravno, biće izostavljeni Grand, Gold i ostali underground narodnjaci jer ne odgovaraju nazivu kategorije.

Za početak ćemo slušati Franca Šuberta i njegovo genijalno ostvarenje "Ave Maria" koje izvodi Barbara Hendriks. Nežan glas i melodija nikoga neće ostaviti ravnodušnim, naprotiv, ovo će vas delo opustiti, inspirisati i ulepšaće vam dan. Dodao sam reči i na nemačkom i na engleskom da bi doživljaj bio još jači. Uživajte!

 

 

 

 Nemački

Ave Maria! Jungfrau mild,
Erhöre einer Jungfrau Flehen,
Aus diesem Felsen starr und wild
Soll mein Gebet zu dir hinwehen.
Wir schlafen sicher bis zum Morgen,
Ob Menschen noch so grausam sind.
O Jungfrau, sieh der Jungfrau Sorgen,
O Mutter, hör ein bittend Kind!
Ave Maria!

Ave Maria! Unbefleckt!
Wenn wir auf diesen Fels hinsinken
Zum Schlaf, und uns dein Schutz bedeckt
Wird weich der harte Fels uns dünken.
Du lächelst, Rosendüfte wehen
In dieser dumpfen Felsenkluft,
O Mutter, höre Kindes Flehen,
O Jungfrau, eine Jungfrau ruft!
Ave Maria!

Ave Maria! Reine Magd!
Der Erde und der Luft Dämonen,
Von deines Auges Huld verjagt,
Sie können hier nicht bei uns wohnen,
Wir woll'n uns still dem Schicksal beugen,
Da uns dein heil'ger Trost anweht;
Der Jungfrau wolle hold dich neigen,
Dem Kind, das für den Vater fleht.
Ave Maria!

 

Engleski

Ave Maria! Maiden mild!
Listen to a maiden's prayer!
Thou canst hear though from the wild,
Thou canst save amid despair.
Safe may we sleep beneath thy care,
Though banish'd, outcast and reviled -
Maiden! hear a maiden's prayer;
Mother, hear a suppliant child!
Ave Maria!

Ave Maria! undefiled!
The flinty couch we now must share
Shall seem this down of eider piled,
If thy protection hover there.
The murky cavern's heavy air
Shall breathe of balm if thou hast smiled;
Then, maiden! hear a maiden's prayer;
Mother, list a suppliant child!
Ave Maria!

Ave Maria! stainless styled!
Foul demons of the earth and air,
From this their wonted haunt exiled,
Shall flee before thy presence fair,
We bow us to our lot of care,
Beneath thy guidance reconciled;
Hear for a maid a maiden's prayer,
And for a father hear a child!
Ave Maria!

 

 
Powered by blog.rs