Ave Philosophy! Morituri te salutant!

Blog grupe filozofa

Muzika za dušu

ivanpetrovic | 29 Avgust, 2008 12:57

Odlučio sam da svoj blog obogatim jednom novom kategorijom. Kategorija je nazvana "Muzika za dušu" i tu ću povremeno ubacivati muziku koju volim da slušam. Biće tu od svakog žanra po malo jer volim da slušam sve što mi se svidi. Naravno, biće izostavljeni Grand, Gold i ostali underground narodnjaci jer ne odgovaraju nazivu kategorije.

Za početak ćemo slušati Franca Šuberta i njegovo genijalno ostvarenje "Ave Maria" koje izvodi Barbara Hendriks. Nežan glas i melodija nikoga neće ostaviti ravnodušnim, naprotiv, ovo će vas delo opustiti, inspirisati i ulepšaće vam dan. Dodao sam reči i na nemačkom i na engleskom da bi doživljaj bio još jači. Uživajte!

 

 

 

 Nemački

Ave Maria! Jungfrau mild,
Erhöre einer Jungfrau Flehen,
Aus diesem Felsen starr und wild
Soll mein Gebet zu dir hinwehen.
Wir schlafen sicher bis zum Morgen,
Ob Menschen noch so grausam sind.
O Jungfrau, sieh der Jungfrau Sorgen,
O Mutter, hör ein bittend Kind!
Ave Maria!

Ave Maria! Unbefleckt!
Wenn wir auf diesen Fels hinsinken
Zum Schlaf, und uns dein Schutz bedeckt
Wird weich der harte Fels uns dünken.
Du lächelst, Rosendüfte wehen
In dieser dumpfen Felsenkluft,
O Mutter, höre Kindes Flehen,
O Jungfrau, eine Jungfrau ruft!
Ave Maria!

Ave Maria! Reine Magd!
Der Erde und der Luft Dämonen,
Von deines Auges Huld verjagt,
Sie können hier nicht bei uns wohnen,
Wir woll'n uns still dem Schicksal beugen,
Da uns dein heil'ger Trost anweht;
Der Jungfrau wolle hold dich neigen,
Dem Kind, das für den Vater fleht.
Ave Maria!

 

Engleski

Ave Maria! Maiden mild!
Listen to a maiden's prayer!
Thou canst hear though from the wild,
Thou canst save amid despair.
Safe may we sleep beneath thy care,
Though banish'd, outcast and reviled -
Maiden! hear a maiden's prayer;
Mother, hear a suppliant child!
Ave Maria!

Ave Maria! undefiled!
The flinty couch we now must share
Shall seem this down of eider piled,
If thy protection hover there.
The murky cavern's heavy air
Shall breathe of balm if thou hast smiled;
Then, maiden! hear a maiden's prayer;
Mother, list a suppliant child!
Ave Maria!

Ave Maria! stainless styled!
Foul demons of the earth and air,
From this their wonted haunt exiled,
Shall flee before thy presence fair,
We bow us to our lot of care,
Beneath thy guidance reconciled;
Hear for a maid a maiden's prayer,
And for a father hear a child!
Ave Maria!

 

Filozofski forumi

ivanpetrovic | 27 Avgust, 2008 15:12

Kao mladi filozof imam potrebu da svakodnevno stičem nova znanja, da čujem mišljenja drugih ljudi i da budem u toku dešavanja. S obzirom da se sa jedinim pravim filozofom viđam samo jednom u mesec dana i što retko kad diskutujem sa drugovima i drugaricama na temu filozofije, morao sam da nađem neki drugi izvor informacija i dijaloga. Na prvom mestu je moj blog, gde imam svu slobodu pisanja i izražavanja svojih misli. Što se tiče diskusija i dijaloga, odlučio sam da na google-u potražim filozofske forume u nadi da ću naći zaista kvalitetne forume. Nadao sam se da ću naći dobre dijalektičke sukobe u kojima je glavno oružje reč i jak argument. Našao sam samo nekolicinu zaista kvalitetnih foruma koji obrađuju ozbiljne i istovremeno zanimljive teme. Posle dužeg prelistavanja i čitanja moj trud i uloženo vreme su se pokazali opravdanim.

Na prvo mesto bih postavio Filozofija - Forum.hr. Tu sam se zaista oduševio raznovrnošću obrađenih tema. Takođe mi se i svideo profesionalizam i ozbiljnost u većini tema.

Zatim sam pogledao i Filozofija - Forum Krstarice koji je takođe na zavidnom nivou. Tu isto ima gomila dobrih tema vrednih pažnje.

Onda sam naišao i na MyCitY :: Filozofija kao i na Filozofija - Forum Nove Tehnologije  Bosna i Hercegovina. Ovi forumi nisu toliko kvalitetni kao predhodna dva ali ipak ima nešto da se probere.

Sve u svemu - prilično sam zadovoljan rezultatima pretrage. Predlažem i vama da odete na ponuđene forume - verujte mi ima za svakoga po nešto.

Anaksagora (500.-428. god.p.n.e)

ivanpetrovic | 26 Avgust, 2008 16:40

Iako Anaksagora u svoju filozofiju ubacuje mišljenja svojih predhodnika, on unosi i dosta originalnosti u dotadašnju filozofiju. On prhvata od Parmenida mišljenje da je bitak jedan, da nema mnoštva, a sa druge strane podržava Empedokla u mišljenju da se sve menja, da prelazi iz jednog oblika u drugi. Za njega propadanje nije nikakav ne-bitak, već menjanje, međusobno mešanje i rastavljanje. Tu dolazi i do sličnosti sa Heraklitovim mišljenjem da su sve stvari u ravnoteži, da ne nastaju i ne nestaju, već se samo pretvaraju iz jednog oblika u drugi.

Pod svim stvarima Anaksagora podrazumeva takozvane homeomerije  - beskrajne, nedeljive, nepromenljivim česticama svega. Kao glavni sastojci svega, homeomerije su istinske klice ili seme (grč. spermata), one se nalaze u beskrajnom mnoštvu kombinacija od kojih nastaju pojedinačne stvari. Između homeomerija nema praznog prostora i nema kraja njihovim stalnim deobama i mešanjima. Početak svega Anaksagora vidi kao beskrajnu mešavinu bezbrojnih klica podeljenih u isto tako beskonačne delove. Homeomerije su bile toliko izmešane da nije bilo moguće razaznati pojedinačne stvari. Sve je bilo pomešano sa svačim. Red i harmoniju među homeomerijama uveo je i obezbedio beskonačni um (grč. nous). Um je taj koji je uveo sve pojedinačne stvari i njihove kvalitete. Um postoji sam za sebe, apsolutno je čist, sveznajuć i svemoćan. Obrazovane stvari ipak zadržavaju određene atribute haotičnosti u kojima su se nalazile. U svakoj pojedinačnoj stvari postoje sve vrste homeomerija, a one koje preovlađuju daju određene kvalitete, atribute toj stvari.

Anaksagora je nesumnjivo prvi ubacio um u svoju filozofiju. Može se primetiti da je velika većina presokratovskih filozofa zasnivala svoje učenje na materijalizmu. Anaksagora uvodi novinu u svetu filozofije. Kasnije je jedino njemu (od svih presokratovaca) Aristotel pridao važnost, jer je naslutio jedno od četiri počela koje je on razvio u svojoj filozofiji. Više o Anaksagori na wikipediji.

Sledeći filozofi - Leukip i Demokrit

Predhodni filozof - Empedokle

 
Powered by blog.rs